فرنچایز Dragon Ball یکی از قدیمیترین آثار خلق شده در کلیت دنیای سرگرمی میباشد که تاثیر به سزایی در مدیوم انیمه داشته و از طرفداران بسیاری در سراسر جهان برخوردار میباشد.
جایگاه امروز صنعت انیمه را باید مدیون آکیرا توریاما فقید و افسانهای دانست که با خلق آثاری انقلابی و متحولکننده توانست تا المانهای نمادینی را پایه گذاری کرده و طرفدارانی از سراسر جهان را به سمت این مدیوم روانه نماید. مردی که شاید مشهورترین فرنچایز خلق شده به دست وی را بتوان Dragon Ball نامگذاری کرد که برای نخستینبار در سال ۱۹۸۳ میلادی کار خود را آغاز کرد و در طی ۴۱ سال گذشته نه تنها ذرهای از کیفیت و جذابیت آن کاسته نشده، بلکه چه بسا مجموعههای اصلی و فرعی مختلفی حول محورش ساخته و پخش شده که طرفدارانش را به وجد آورده است.
اساساً باید گفت که فرنچایز Dragon Ball حضور موثری در تمامی مدیومهای سرگرمی داشته و تنها به صنعت انیمه محدود نبوده است. با این حال اصلیت و سرمنشأ آثار نمایشی آن به این مدیوم مربوط شده و طی سالهای گذشته انیمههای متعدد و مختلفی حول محورش ساخته شده که گاهاً ترتیب بندی آن میتواند مخاطبین تازه وارد را گمراه نماید. اگرچه که در مقاله امروز فرصتی برای ترتیب بندی انیمههای سریالی و سینمایی Dragon Ball نبوده اما در مقاله امروز بدترین تا بهترین انیمههای سریالی این فرنچایز را برای شما به ارمغان آوردهایم که میتوانید در ادامه آنها را مطالعه نمایید.
۶. انیمه Super Dragon Ball Heroes
این مقاله را با مجموعه Super Dragon Ball Heroes آغاز میکنیم که شاید برای شما جالب باشد تا بدانید که برخلاف باقی انیمههای سریالی این فرنچایز، اصطلاحاً از تلویزیون پخش نشده است. مجموعهای که تحت وب که به صورت آنلاین منتشر شده و از سال ۲۰۱۸ میلادی تا به امروز ادامه پیدا کرده است.
باید گفت که سرآغاز Super Dragon Ball Heroes به یک بازی کارتی مربوط میشود که انیمیشنهای تبلیغاتی آن با بازخوردهای بسیار مثبتی روبرو شد تا حدی که سازندگانش را مجاب کرد تا بر روی یک سریال از این عنوان سرمایه گذاری نمایند. با این حال شیوه نمایش و کلیت آن سبب شده تا نسبت به مجموعههای اصلی از کیفیت پایین و به مراتب ناامید کنندهتری برخوردار باشد و به سبب آن که از ایده جهانهای موازی برای حضور دهها شخصیت بهره گرفته، مدت زمان ۱۰ دقیقهای قسمتهایش فرصتی برای معرفی تمام و کمالشان قرار نداده و به طبع مخاطب نمیتواند با آنها ارتباط کافی را برقرار نماید. سازندگان Super Dragon Ball Heroes به طرز عجیبی سعی داشتهاند تا حتی در قبال کوچکترین وقایع نیز حس و حالی حماسی را در پیش بگیرند که نتیجه عکسی داشته و وقایعی رقم خورده که نه تنها جذبیت کافی را ندارد، بلکه خیلی زود از یادها نیز فراموش خواهد شد.
۵. انیمه Dragon Ball Grand Tour
اگر تصور کردهاید Super Dragon Ball Heroes تفرقه اندازترین انیمه این فرنچایز محسوب میشود، سخت در اشتباه هستید. زیرا این مجموعه ساخته شد تا فرشته نجاتی برای Dragon Ball Grand Tour باشد که حسابی طرفداران از خجالتش در آمده بودند.
استقبال دیوانهوار و غیرمنتظره از Dragon Ball Z به حدی بود که فشار بر استودیو سازنده اعمال کرد تا دنبالهای برای آن تولید نمایند؛ دنبالهای که فراتر از مانگا عمل میکرد و عملاً بدون وجود منبع باید به کار خود ادامه میداد. اینجاست که کار انیمههای ادامهدهنده بدون وجود مانگا سخت شده و اکثراً به فاجعه ختم شدهاند. رویکردی که سازندگانش را مجاب کرد تا توجه ویژهای حول محور شخصیتهای کاملاً جدید داشته باشند (که برخی از آنها با استقبال مخاطبین روبرو شده و در باقی آثار حضور پیدا کردند) که به پاشنه آشیل این مجموعه تبدیل شد و ناامیدی طرفدارانش را به همراه داشت. در حالی که آرکهای سرگرمکنندهای همچون Baby Saga همچنان از حال و هوای گذشته برخوردار بود اما از المانهای نمادین خود دور شد و به طبع با افت کیفیت قابل توجهی روبرو گشت تا به اثر پرفراز و نشیبی تبدیل گردد که شکست نسبیاش میتوانست آینده فرنچایز دراگون بال را از اشتباهات متعدد نجات دهد.
۴. انیمه Dragon Ball Super
یکی از جدیدترین مجموعههای فرنچایز دراگون بال که تاثیر به سزایی در احیای آن داشته را باید به Dragon Ball Super نسبت دهیم که پیش از وقایع Dragon Ball Grand Tour جریان داشته و در خط زمانی اصلی روایت شده است.
شروع این مجموعه جدید در همان ابتدا مخاطبین کمی ناامید خود را حسابی شگفتزده کرد و وقایعی به شدت حماسی، عظیم و درگیر کننده را به تصویر کشید که برای مدتها شاهد آن نبودیم. برخی از لحظات همچون بهره گیری از قدرتهای مرگبار و جدید گوکو به حدی در این مجموعه جدید حال و هوای تماشایی و حماسی به خود گرفت که حتی طرفداران قدیمی دراگون بال را نیز با این فرنچایز آشتی داد و حسابی به وجد آمدند. رویکردی صحیح و از پیش برنامه ریزی شده که سبب گشت تا Dragon Ball Super یک کامبک به تمام معنا زده و نقش مهم و جریان سازی در مقبولیت انیمه به مخاطبین تازه وارد از سراسر جهان داشته باشد.
۳. انیمه Dragon Ball Z Kai
با قاطعیت باید گفت که Dragon Ball Z یکی از بهترین انیمههای تمام دوران به شمار میآید که در کمال تاسف مسائل مختلفی دست به دست یکدیگر داده تا اشکالاتی را در آن پدیدار نماید.
مشکلاتی که البته سازندگانش تقصیری در آن نداشتهاند. زیرا این مجموعه همزمان با مانگا به صورت هفتگی پخش میشد و طبیعتاً روایت سریعتری نسبت به منبع خود داشت؛ مسئلهای که چارهای جز اضافه کردن قسمتهای فیلر برای سازندگانش نگذاشت و باعث شد تا فرم روایت داستان با اشکالات عجیب و غریبی روبرو شود. با این حال ۱۳ سال بعد سر و کله بازسازی این انیمه تحت عنوان Dragon Ball Z Kai پیدا شد که از قسمتهایش از ۲۹۷ به ۱۶۷ عدد کاهش پیدا کرده بود و توانست تا اشکالات آن را برطرف نماید. Dragon Ball Z Kai به حدی بینقص و جذاب از آب در آمده که بهترین شروع برای مخاطبین تازه وارد به فرنچایز دراگون بال محسوب شده و لحظاتی شگفت انگیز و به یاد ماندنی را برای هر ۲ قشر پدید آورده است.
۲. انیمه Dragon Ball
اگر سن و سالی از شما گذشته باشد و از مخاطبین قدیمی دنیای انیمه بوده باشید، باید خود را فردی خوش شانس خطاب نمایید؛ زیرا از این شانس برخوردار بودهاید که با یکی از بهترین و نمادینترین انیمههای تاریخ یعنی Dragon Ball بزرگ شده باشید.
دلایل زیادی وجود دارد که حتی پس از گذشت چندین و چند دهه همچنان فارغ از مسائل بصری، تماشای Dragon Ball به مخاطبین تازه وارد به دنیای انیمه توصیه میشود. از شخصیت پردازی استادانه گرفته تا رقم زدن وقایع و سکانسهای جذاب و مثال زدنی که هنوز هم میتواند شما را در بهت و حیرت فرو برده تا قدرت آکیرا توریاما را در دهه ۱۹۸۰ میلادی درک نمایید. نکته حائز اهمیت Dragon Ball در این است که تعادل خوبی بین المانهای کمدی و اکشن برقرار کرده و به هیچ عنوان نه شما را خسته میکند و نه با توجه بیش از حد به برخی از مسائل، روندی کلیشهای به خود میگیرد. آغازگر فرنچایز دراگون بال تاثیر به سزایی در جایگاه امروز دنیای انیمه داشته و منبع الهام دههها اثر بزرگ و کوچک دیگر بوده است.
۱. انیمه Dragon Ball Z
شاید که Dragon Ball Z Kai به سبب حذف نمودن قسمتهای فیلر و بیاهمیت، از کیفیت داستان بهتری برخوردار باشد اما نمیتوان انقلابی که Dragon Ball Z در سال ۱۹۸۹ میلادی انجام داد را نادیده گرفت.
زمانی که مجموعه Dragon Ball Z آغاز به کار کرد به حدی انقلابی و منحصر به فرد جلوه داشت که عملاً یک رویداد فرهنگی را به ارمغان آورد و میلیونها طرفدار از سراسر جهان را به سمت خود جذب نمود که بسیاری از آنها برای نخستینبار با مفهوم انیمه آشنا شده بودند. اثری که مقیاس داستان گویی آن پا را از کلیشهها و محدودیتهای زمان خود فراتر گذاشت و گوکویی را به تصویر کشید که نبردهایش میتوانست یک سیاره را با خاک یکسان نماید؛ آن هم با برخورداری از جلوههای بصری نوینی که تا آن زمان در هیچ انیمه دیگری سابقه نداشت. اگر بخشهای فیلر را نادیده بگیریم، شاهد برخی از آرکهای نمادین و خاطره انگیزی هستیم که به مانند یک کلاس درس برای باقی استودیو و سازندگان دنیای انیمه میتوانست به مانند یک الگو عمل کرده و داستان پردازی جدید و نوینی را مهیا نماید که بعدها در مجموعههای بزرگی همچون One Piece، Digimon و Black Clover مورد الهام قرار گرفته است. بله درست خواندید، شاید اگر Dragon Ball Z ساخته نمیشد، امروز انیمه بزرگی همچون One Piece نیز با فرمت فعلیاش تولید نشده بود.
منبع: اسکرینرنت