ویندوز ۱۰ یا ۱۱ به دلایل بسیاری به عنوان برنامه های کاربردی شگفت انگیز و مفید شناخته می شود که یکی از آنها برنامه Settings است. با استفاده از این ابزار، کارهای زیادی را می توان انجام داد. می توانید از آن برای سفارشی کردن نمایشگرتان استفاده کنید. همچنین می توانید از آن برای تغییر تنظیمات شبکه و اینترنت تان استفاده کنید. و جذاب تر از همه این که تجربه یک بازی بهتر را برای تان به ارمغان می آورد.
همانطور که می بینید، کار های زیادی وجود دارد که می توانید به کمک برنامه تنظیمات انجام دهید. جای تعجب نیست که چرا بسیاری از آن به عنوان یک جزء ضروری ویندوز ۱۰/۱۱ یاد می کنند.
این مطلب را نیز بخوانید: رفع مشکل قفل شدن و هنگ کردن ویندوز ۱۰
خب با این اوصاف آیا می توانید تصور کنید که از کامپیوتری بدون برنامه تنظیمات استفاده کنید؟ در این حالت نه تنها کارهای تان محدود خواهد شد، بلکه احتمالا کل سیستم ویندوزتان هم دچار مشکل می شود.
نکته حرفه ای: یک ابزار اختصاصی بهینه سازی کامپیوتر شخصی را اجرا کنید تا از شر تنظیمات نادرست، فایل های ناخواسته، برنامه های مضر و تهدید های امنیتی که می توانند باعث ایجاد مشکلات در سیستم یا کندتر شدن عملکرد شوند، خلاص شوید.
متاسفانه کم نیستند کاربرانی که در ویندوز ۱۰/۱۱، نداشتن برنامه Settings را تجربه می کنند. همه آن ها مشکل مشابهی داشتند؛ یعنی به دلایلی نتوانستند از برنامه تنظیمات حداکثر استفاده را ببرند. فقط این موضوع برای هر یک از آن ها به شکل های مختلفی خودش را نشان می داد.
چند نمونه از این حالت ها به شرح زیر هستند:
- نمی توان روی دکمه Start کلیک کرد. برای برخی از کاربران، دکمه Start قابل کلیک نیست. در نتیجه، آن ها نمی توانند به منوی اصلی دسترسی پیدا کنند و به برنامه Settings بروید. و در برخی موارد هم که دکمه Start قابل کلیک است، گزینه Settings خاکستری شده است.
- عملکرد جستجو کار نمی کند. وقتی کاربران سعی می کنند تا از طریق Search به برنامه تنظیمات دسترسی پیدا کنند، نمی توانند روی کادر جستجو کلیک کرد. و گاهی با زدن دکمه Enter هیچ نتیجه ای نشان داده نمی شود.
- برنامه Settings از کار می افتد. برخی از کاربران می توانند به برنامه Settings دسترسی داشته باشند، اما مشکل این است که بلافاصله بعد از راه اندازی از کار می افتد.
- آیکون برنامه Settings پیدا نمی شود. با این که این اتفاق به ندرت رخ می دهد، اما به دلایلی، نماد برنامه Settings از منوی اصلی ناپدید می شود.
- برنامه Settings راه اندازی نمی شود. برخی از کاربران می توانند برنامه تنظیمات را از طریق منوی استارت پیدا کنند؛ اما وقتی روی آن کلیک می کنند، برنامه راه اندازی یا نمایش داده نمی شود. و چیزی که وضعیت را گیج کننده تر می کند؛ این است که System process مربوط به برنامه تنظیمات فعال و در حال اجرا است.
بدیهی است که عدم وجود برنامه Settings می تواند مشکلات جدی به وجود بیاورد. این ابزار به شما امکان کنترل بیشتر فرآیند ها و ویژگی های ویندوز را می دهد. و حتی اگر راه های غیرمستقیم دیگری برای دسترسی به تنظیمات ویندوز وجود داشته باشد، اما مثل تجربه ای که برنامه تنظیمات ارائه می دهد بی نظیر نخواهد بود.
حتما بخوانید: ۹ مشکل رایج ویندوز ۱۰ و راه حل
چرا نمی توانید به برنامه Settings دسترسی پیدا کنید؟
آیا به دلیل حمله بدافزار است؟ آیا برنامه مشکل سازی روی کامپیوتر شخصی تان وجود دارد؟ آیا آپدیت ویندوز معیوب نصب کرده اید؟ خوب، همه این ها ممکن است. در ادامه به تفصیل به این دلایل خواهیم پرداخت.
- آپدیت مشکل دار. برخی از کاربران گزارش دادند که مشکل بعد از آپدیت کردن ویندوز به وجود آمده است. برنامه Settings قبل از به روز رسانی به خوبی کار می کرده اما بعد از آن دیگر قابل دسترس نبوده است. در این مورد، کارشناسان می گویند که فایل نصب ممکن است خراب شده یا مایکروسافت یک آپدیت معیوب منتشر کرده باشد. بازگشت به نسخه قبلی ویندوز یا لغو آپدیت ممکن است مشکل را حل کند.
- فایل های سیستم خراب. مواردی وجود دارد که برنامه Settings بدون دلیل ناپدید می شود. با این که قبلا خوب کار می کرده است؛ اما بعد از چند ساعت دیگر نمی توانید آیکونش را پیدا کنید. بدتر از آن اینکه حتی اگر آیکون هم پیدا شود، قابل کلیک کردن نیست. در این حالت، احتمالا فایل های سیستمی مرتبط با برنامه خراب هستند. مشکل خرابی ممکن است ناشی از عوامل مختلفی مثل حملات بدافزار یا قطع ناگهانی برق باشد. اصلاح این فایل های سیستمی خراب به طور کلی مشکل را برطرف می کند.
- فایل های ناخواسته. اگر در سیستم تان فایل های ناخواسته ای وجود دارد، پس مقصر احتمالی بعدی را پیدا کرده اید. این فایل ها ممکن است با فرآیند های مهم ویندوز، از جمله آن هایی که با برنامه Settings مرتبط هستند، تداخل داشته باشند. به همین دلیل است که پیشنهاد می کنیم سیستم تان را مرتبا پاک سازی کنید. در صورت امکان، از ابزار های شخص ثالث استفاده کنید تا مطمئن شوید که هیچ فایل ناخواسته ای در سیستم شما پنهان نمی شود . ابزاری مثل PC Repair می تواند فایل های ناخواسته ای که باعث مشکلاتی مثل باز نشدن تنظیمات در ویندوز ۱۰/۱۱ می شوند را به طور موثر حذف کند.
- نقص سیستم عامل. علاوه بر این ها ممکن است مشکل نقص سیستم عامل باشد که باید با آن مقابله کنید. در بیشتر مواقع، راه اندازی مجدد کامپیوتر (Restart) مشکل را حل می کند. با این حال، اگر راه اندازی مجدد سریع دردی را دوا نکرد، کامپیوتر تان را مجددا در حالت Safe Mode راه اندازی کنید. در این حالت، سرویس های شخص ثالث و فرآیند های غیر ضروری اجرا نمی شوند، بنابراین ویندوز ۱۰/۱۱ باید بدون مشکل اجرا شود.
این نرم افزارها هم می توانند مشکل را حل کنند: ۶ تا از بهترین نرم افزارهای تعمیر ویندوز
اگر نمی توانید به تنظیمات و سایر قابلیت های مهم دسترسی پیدا کنید، گزینه های دیگری هست که می توانید امتحانشان کنید:
اگر به دلایلی نمی توانید روی گزینه Settings کلیک کنید، یا اگر ویندوز ۱۰/۱۱ نمی تواند به تنظیمات دسترسی پیدا کند، نگران نباشید. این را بدانید که جایگزین های دیگری هم وجود دارد. محبوب ترین راه برای دسترسی به تنظیمات احتمالا فشار دادن دکمه ویندوز و کلیک کردن روی نماد چرخ دنده است. اما اگر در مورد سیستم شما صدق نمی کند، پیشنهاد می کنیم به دنبال راه های دیگری برای راه اندازی تنظیمات باشید:
- با استفاده از عملکرد جستجو. روی منوی Start کلیک و Settings را در کادر جستجو تایپ کنید. از لیست نتایجی که روی صفحه نمایش شما نشان داده می شود، روی Settings کلیک کنید. اگر میانبر یا نماد تنظیمات در منوی Start خراب باشد یا کار نکند، این روش بهترین کار است.
- استفاده از منوی کلیک راست. راه دیگر برای باز کردن تنظیمات استفاده از منوی کلیک راست است. با کلیک راست روی منوی Start شروع کنید. و سپس Settings را از منو انتخاب کنید. تعداد زیادی از کاربران ویندوز ۱۰/۱۱ از این ترفند اطلاعی ندارند، اما حالا شما می دانید!
- استفاده از کلید میانبر. می توانید کلید ترکیبی Windows+I را فشار دهید تا تنظیمات به طور خودکار اجرا شود. این سریع ترین و راحت ترین راه برای دسترسی به تنظیمات است. اگر سیستم شما به کلیک های ماوس پاسخ نمی دهد، می توانید این روش را امتحان کنید.
- استفاده از Command Prompt. اگر هنوز نمی توانید به تنظیمات دسترسی پیدا کنید، ممکن است لازم باشد از Command Prompt استفاده کنید. برای انجام این کار، روی منوی Start کلیک راست کرده و Command Prompt (Admin) را از لیست گزینه ها انتخاب کنید. حالا در پنجره ظاهر شده start ms-settings را تایپ کرده و کلید Enter را بزنید. با این کار Settings باید باز شود.
- استفاده ازAction Center . اگر همه روش ها با شکست مواجه شد، آخرین راه حل آیکون نماد Action Center است. شما می توانید از طریق نوار وظیفه به آن دسترسی داشته باشید و All Settings را انتخاب کنید.
در این مرحله، اگر برنامه Settings باز یا راه اندازی نشد، چاره ای ندارید جز این که مشکل را برطرف کنید. راه حل های دیگری هست که در بخش بعدی با شما در میان خواهیم گذاشت.
چه طور مشکل برنامه Settings که غیرقابل دسترسی است را برطرف کنیم؟
باز هم، مشکل ناشی از عوامل مختلفی مثل فایل های سیستمی خراب، وجود بدافزار و فایل های نصب مشکل ساز است. با این حال، قبل از این که حتی به اصلاحات فنی ادامه بدهید، اول روش های عیب یابی ساده را در نظر بگیرید. به طور مثال شاید بتوانید فقط با یک بار Restart کردن مشکل را حل کنید.
حتما بخوانید: راه های افزایش سرعت کامپیوتر و لبتاب ویندوزی
برخی از مراحل عیب یابی عبارتند از:
۱-سیستم تان را برای شناسایی هر گونه بدافزار اسکن کنید. مطمئن شوید که از شر فایل های آلوده خلاص شده اید و هر گونه برنامه مشکوک را از سیستم تان حذف کنید. اگر انجام این کار به صورت دستی را قابل اطمینان نمی دانید، می توانید از ابزار های حذف بدافزار استفاده کنید و به آن ها اجازه بدهید تا این کار را برای تان انجام بدهند.
۲- برنامه های غیر ضروری که دیگر استفاده نمی کنید را حذف کنید.
۳- فایل های بی مصرفی که ممکن است بخش بزرگی از فضای سیستم تان را اشغال کنند را هم حذف کنید. برای این کار می توانید از ابزاری مثل PC Repair استفاده کنید.
۴- ویندوز ۱۰/۱۱ را Restart کنید. اگر مشکل ناشی از یک باگ یا اشکال موقت باشد، باید درست شود.
اگر هیچ یک از مراحل بالا جواب نداد، این تغییرات را اعمال کنید:
راه حل اول: از Command Prompt برای نصب آپدیت های ویندوز ۱۰/۱۱ استفاده کنید
اگر نیاز به آپدیت ویندوز ۱۰/۱۱ دارید، می توانید روش دیگری را امتحان کنید. از آن جایی که نمی توان روی برنامه Settings کلیک کرد، تنها راه برای به روز رسانی سیستم استفاده از Command Prompt است.
نحوه استفاده از ابزار Command Prompt برای نصب آپدیت های ویندوز ۱۰/۱۱ به این صورت است:
۱-با تایپ cmd در کادر جستجو ، Command Prompt را راه اندازی کنید.
۲- سپس Ctrl + Shift + Enter را فشار بدهید.
۳- حالا پنجره Command Prompt باید باز شود. در خط فرمان، این دستور را تایپ کنید: exe /updatenow
۴- Enterرا بزنید. روند آپدیت حالا باید شروع شود. تمام آپدیت های موجود باید در این مرحله نصب شوند.
۵- اگر جواب نداد، دستور را چندین بار وارد کنید.
۶- بعد از نصب همه آپدیت های موجود، به منوی استارت بروید و ببینید که آیا حالا می توان روی برنامه Settings کلیک کرد یا خیر.
راه حل دوم : اسکن SFC و DISM را انجام بدهید
بسیاری از فایل های سیستم مخفی هستند که البته اشکالی هم ندارد. این که چرا مایکروسافت آن ها را به این شکل طراحی کرده است، دلیل دارد. از آن جایی که این فایل ها نقش حیاتی در تضمین عملکرد روان سیستم عامل دارند، مایکروسافت باید مطمئن شود که به راحتی نمی توان به آن ها دسترسی داشت، به همین دلیل هم هست که آن ها پنهان هستند.
اگر یکی از این فایل های سیستمی به خصوص اگر مربوط به برنامه Settings باشد، معیوب باشند ممکن است برنامه به درستی کار نکند.
حتما بخوانید: ۵ تا از بهترین و جدیدترین نرم افزارها برای بالا بردن سرعت کامپیوتر
مایکروسافت این حالت را در نظر گرفته و ابزار System File Checker را به وجود آورده است تا سیستم تان را برای هر گونه فایل سیستمی مشکل دار، گم شده یا خراب اسکن کند. برای اجرای این ابزار کافی است Command Prompt را اجرا و دستور sfc /scannow را وارد کنید. بعد از زدن کلید Enter، سیستم شما فایل های سیستم تان را بررسی و هر کدام آسیب دیده را برطرف می کند. فایل های سیستم خراب یا آسیب دیده با یک کپی ذخیره شده جایگزین می شوند .
حال اگر دستور SFC هیچ نتیجه مثبتی به وجود نیاورد، می توانید با استفاده از ابزار DISM اسکن کامل تری انجام بدهید. این ابزار که Deployment Image Servicing and Management هم نامیده می شود، فایل های ایمیج ویندوز و هارد دیسک های تان را به منظور پیدا کردن مشکل بررسی می کند. در صورت نیاز هم آن ها را برطرف می کند.
برای اسکن DISM، خیلی راحت این دستورات را از طریق ابزار Command Prompt اجرا کنید:
Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
بعد از اجرای هر یک از آن ها، هر گونه مشکل با فایل های سیستم تان باید برطرف شود.
راه حل سوم : از ابزار PowerShell برای ثبت مجدد برنامه Settings استفاده کنید
برنامه Settings یک ابزار داخلی است؛ یعنی در ویندوز از قبل نصب شده است. و مشکل ابزار های از پیش نصب شده این است که نمی توان آن ها را مثل برنامه هایی که به صورت آنلاین دانلود می کنیم Uninstall کرد. بنابراین، اگر با برنامه Settings مشکل دارید، تنها راه برای تنظیم مجدد آن استفاده از دستورات PowerShell است.
برای ثبت مجدد برنامه Settings از طریق PowerShell، به دستورالعمل های گام به گام زیر را اجرا کنید:
۱-ابزار PowerShell را در حالت administrator یا مدیر راه اندازی کنید. می توانید با کلیک راست بر روی دکمه Start و انتخاب Windows PowerShell (Admin) این کار را انجام بدهید. همچنین می توانید میانبر Windows + X را فشار بدهید تا منوی WinX اجرا شود و PowerShell را پیدا کنید.
۲- سپس، در پنجره PowerShell، این دستور را وارد کنید
Get-AppXPackage -AllUsers -Name windows.immersivecontrolpanel | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml” -Verbose}
۳- Enter را بزنید تا اجرا شود.
۴- بعد از اتمام، PowerShell را ببندید و کامپیوترتان را Restart کنید.
۵- ببینید آیا می شود Settings را باز کرد یا خیر.
راه حل چهارم : Boot Clean انجام بدهید
اگر هنوز نمی توانید به برنامه Settings دسترسی پیدا کنید، پس Boot Clean کنید. با انجام این کار فقط فرآیند های ضروری اجرا می شوند و کم ترین برنامه ها و درایور های استارتاپ راه اندازی می شوند. در این حالت، می توانید به راحتی تشخیص بدهید که آیا فرآیند پس زمینه خاصی با برنامه Settings مشکل دارد یا خیر.
برای انجام بوت کلین ویندوز ۱۰/۱۱، مراحل زیر را طی کنید:
۱- حتما با استفاده از یک حساب کاربری وارد سیستم شوید.
۲- msconfigرا در کادر جستجو وارد کنید.
۳- از نتایج جستجو، System Configuration را پیدا و روی آن کلیک کنید.
۴- به زبانه Services بروید و تیک Hide all Microsoft services را بردارید.
۵- سپس روی دکمه Disable All و OK کلیک کنید.
۶- این بار به زبانه Startup بروید و روی Open Task Manager کلیک کنید.
۷- بعد از بارگیری Task Manager، به Startup بروید .
۸- مطمئن شوید که همه موارد زیر این بخش روی Disabled تنظیم شده اند.
۹- از Task Manager خارج شده و ویندوز را Restart کنید.
۱۰- هنگامی که ویندوز مجددا راه اندازی می شود، باید در حالت بوت کلین باشد. اگر دیدید که برنامه Setting در این حالت به خوبی کار می کند، ممکن است یک سرویس یا فرآیند غیر ضروری یا یک برنامه شخص ثالث مشکل را ایجاد کرده باشد.
برای شناسایی مقصر واقعی، ممکن است مجبور شوید هر یک از سرویس ها و برنامه ها را به صورت دستی فعال و چند بار ریستارت کنید. شاید این کار به زمان و صبر زیادی نیاز داشته باشد، اما راه حلی است که ارزش امتحان کردن دارد.
راه حل پنجم : ایجاد یک حساب کاربری جدید در ویندوز
اگر هنوز نمی توانید روی برنامه Settings کلیک کنید یا نمی توانید آن را راه اندازی کنید، یک حساب ادمین جدید ایجاد و فایلهای تان را به آن جا منتقل کنید. شاید این ترفند خیلی تخصصی و فنی به نظر برسد، اما اگر هیچ یک از راه حل های بالا جواب نداد، چاره دیگری ندارید.
با این حال، از آن جایی که ما معمولا حساب های کاربری جدید را از طریق برنامه Settings ایجاد می کنیم، باید این کار را با استفاده از یک روش فنی تر انجام دهید؛ یعنی این طور که:
۱-msc را در کادر جستجو وارد کنید. با این کار، Common Console Document باز می شود.
۲- به قسمتِ Users بروید و Add New User را انتخاب کنید.
۳- تمام جزئیات لازم برای ایجاد یک حساب کاربری را اضافه کنید.
۴- بعد از ایجاد حساب جدید، از حساب کاربری فعال تان خارج شوید و وارد حساب کاربری خودتان بشوید.
۵- در مرحله بعد فایل هایتان را به اکانت ادمین جدید انتقال بدهید. به File Explorer بروید و به هارد دیسکی که ویندوز ۱۰/۱۱ را روی آن نصب کرده اید، بروید.
۶- روی زبانه View کلیک کنید و علامت Hidden Items را بردارید.
۷- به حساب کاربری ادمین قبلی بروید . با وارد کردن لوکیشن زیر می توانید آن را پیدا کنید:
C:/Users/old
۸- روی پوشه نام کاربری قدیمی تان دو بار کلیک کنید.
۹- یک نوتیفیکیشن ظاهر می شود که می گوید شما اجازه دسترسی به این پوشه را ندارید .
۱۰- برای ادامه روی Continue کلیک کنید. در صورت نیاز اطلاعات مربوط به Login را وارد کنید.
۱۱- بعد از باز شدن پوشه، تمام فایل های تان را از آن جا در پوشه جدیدی که در C:/Users/newusername می بینید، کپی و جایگذاری کنید.
۱۲- در صورت تکمیل ادغام پوشه ها، به شما اطلاع داده خواهد شد.
۱۳- برای ادامه روی Yes کلیک کنید.
۱۴- همه فایل هایتان باید با موفقیت به حساب کاربری جدید منتقل شوند.
راه حل ششم : ویندوز ۱۰/۱۱ را دوباره راه اندازی کنید
اگر با ایجاد یک حساب کاربری جدید ادمین مشکل حل نشد ، سعی کنید ویندوز ۱۰/۱۱ را از قفل صفحه مجددا تنظیم کنید. نگران نباشید زیرا برای انجام دوباره تنظیمات نیازی به ورود هیچ حساب کاربری نیست.
نحوه انجام این کار به این صورت است:
۱-کامپیوترتان را روشن کنید و منتظر بمانید تا قفل صفحه ظاهر شود.
۲- نام کاربری و رمز عبور حسابتان را وارد کنید.
۳- Shift را فشار داده و نگه دارید.
۴- از بخش Power، گزینه Restart را انتخاب کنید.
۵- مجموعه جدیدی از گزینه ها ظاهر می شود.
۶- به قسمت Troubleshoot بروید و Reset This PC را انتخاب کنید.
۷- تصمیم بگیرید که آیا می خواهید همه فایل ها و برنامه های تان را حذف کنید یا می خواهید همه آن ها دست نخورده بمانند.
۸- روی Reset کلیک کنید.
۴۰ ترفند کاربردی زندگی روزمره با وسایل الکترونیکی
و اما یک روش ساده ولی بسیار موثر (احتمالا قطعی)
نرم افزار بسیار قدرتمند و کم حجمی به نام Windows repair pro وجود دارد که تمام سیستم شما را اسکن و همه ارورها، مشکلات و عیب های آن را در حدود نیم ساعت شناسایی و رفع می کند!
ابتدا ویندوز را در حالت سیف مود بالا بیاورید (اگر ویندوز بالا نمی آید). اگر بلد نیستید وارد سیف مود شوید این راهنما را بخوانید
این نرم افزار را از اینجا دانلود و نصب کنید. (ترجیحا نسخه پرتابل را دانلود کنید که نیازی به نصب هم نداشته باشد). مطابق تصویر برنامه را باز کنید و روی گزینه All repairs کلیک کنید.
حدود نیم ساعت تا یک ساعت طول می کشد تا سیستم شما را اسکن کند و نهایتا یک پیغام ریستارت ویندوز بالا می آید که گزینه Yes را باید بزنید. بعد از ریست شدن ویندوز، کامپیوتر شما بدون مشکل کار می کند!
دانلود کنید: ۶ تا از بهترین آنتی ویروس های ویندوز بدون نیاز به اینترنت
کلام آخر
ما می دانیم که دسترسی نداشتن به Settings چقدر می تواند آزاردهنده باشد؛ چرا که این یکی از کاربردی ترین ابزار هایی است که ویندوز ۱۰/۱۱ دارد. اگر این برنامه از بین برود ، همه کار ها بسیار چالش برانگیز خواهند شد. با این که راه های دیگری برای ایجاد تغییرات لازم در سیستم آن هم بدون برنامه Settings وجود دارد، اما وجود این برنامه تجربه متفاوتی را برای تان به ارمغان می آورد. بنابراین، اگر نمی توانید بر روی گزینه Settings کلیک کنید، بهترین و کاربردی ترین گزینه رفع مشکل است.