بررسی آیفون ۱۶e: میان‌رده‌ای پریمیوم؛ اما…

اپل بعد از چند سال بالأخره از میان‌رده جدیدش، یعنی iPhone 16e رونمایی کرده و حالا تب‌وتاب خرید آن، طرفداران پروپا قرص اپل را فرا گرفته است. با این‌که این گوشی از همان فرمول ساخت سری SE بهره می‌برد، اما اپل این‌بار تصمیم گرفت مدل میان‌رده جدیدش را با نامی متفاوت و البته، قیمتی بیشتر روانه بازار عرضه کند. این میان‌رده که همانند آیفون ۱۴ از نمایشگر ۶.۱ اینچی اولد برخوردار شده، از باتری ۴۰۰۵ میلی‌آمپرساعتی تغذیه می‌کند و چیپ اپل A18 توانسته قدرت سخت‌افزاری فوق‌العاده‌ای را برای آن به‌ارمغان بیاورد. هرچند این نماینده تازه‌نفس کوپرتینویی‌ها بی‌‌نقص نیست و انتقادات فراوانی به برچسب قیمتی ۶۰۰ دلاری آن وارد است؛ قیمتی که در ایران سر به فلک کشیده و عملاً نمی‌توان آن را “میان‌رده‌” خطاب کرد. ادامه این بررسی، آیفون ۱۶e را زیر ذره‌بین می‌بریم تا با نقاط قوت و ضعف آن بیشتر آشنا شویم.

بررسی ویدیویی آیفون ۱۶e

تماشا در یوتوب

https://www.youtube.com/watch?v=aHzz4Uuygv0

تماشا در آپارات

آیفون ۱۶e توسط مجموعه نیک‌دیجی در اختیار دیجیاتو قرار گرفته است. در نیک‌دیجی می‌توانید انواع گوشی‌ها، تبلت‌های جدید و اکسسوری‌های جذاب را از برند‌های مختلف تهیه کنید. اگر از طرفداران گوشی‌های نسبتاً خاص و کمیاب در ایران هستید، پیشنهاد می‌کنم به این فروشگاه سری بزنید.

مشخصات فنی آیفون ۱۶e

نام گوشی آیفون ۱۶e
نمایشگر ۶.۱ اینچی Super Retina XDR OLED با رزولوشن ۱۱۷۰ در ۲۵۳۲ و نرخ رفرش ۶۰ هرتزی
چیپست اپل A18 / مودم اختصاصی اپل C1
حافظه رم ۸ گیگابایت
حافظه داخلی ۱۲۸، ۲۵۶ یا ۵۱۲ گیگابایتی از نوع NVMe
سیستم‌عامل iOS 18
دوربین اصلی تکی ۴۸ مگاپیکسلی با ضریب اف ۱.۶ و لرزشگیر اپتیکال
دوربین سلفی ۱۲ مگاپیکسلی همراه با حسگر سه‌بعدی
باتری ۴۰۰۵ میلی‌آمپرساعتی
فناوری شارژ سیمی ۳۰ وات / بی‌سیم ۷.۵ وات
وزن و ضخامت ۱۶۷ گرم / ۷.۸ میلی‌متر
بدنه قاب پشتی شیشه مات / فریم آلومینیومی / شیشه محافظ Ceramic Shield / استاندارد IP68
قابلیت‌های جانبی مجهز به سنسور تشخیص چهره Face ID، اسپیکر استریو، پشتیبانی از اتصال به شبکه ۵G و هوش مصنوعی اپل
قیمت پایه ۶۶ میلیون تومان در زمان نگارش مطلب

طراحی و نمایشگر

آیفون ۱۶e از طراحی آشنایی استفاده می‌کند، یعنی تقریباً همان چیزی که در آیفون‌های دو-سه سال اخیر دیده بودیم؛ البته این طراحی جدید نیست و شاید نسبت‌به سایر رقبا، قدیمی به‌نظر برسد. هرچند ظاهر مینیمال آن سبب شده که به‌خوبی در دست بنشیند و مانند آیفون‌های پرو، ماژول دوربین بزرگی نداشته باشد. آیفون ۱۶e در مقایسه با جدیدترین پرچمداران اپل از دکمه کنترل دوربین (Camera Control) بی‌بهره مانده؛ البته که این دکمه شاید برای تنها دوربین این گوشی کارایی چندانی را به‌ارمغان نیاورد.

ترکیب فریم آلومینیومی و بدنه شیشه‌ای در این مدل، کیفیت ساخت بالایی را برای آن به‌ارمغان آورده و وزن ۱۶۷ گرمی و ابعاد مناسبش نیز به لذت استفاده از این گوشی می‌افزایند. آیفون ۱۶e از استاندارد IP68 برخوردار شده تا در برابر گردوغبار و آب تا عمق ۶ متر و به‌مدت ۳۰ دقیقه مقاومت کند.

در بخش نمایشگر، آیفون ۱۶e نمایشگر ۶.۱ اینچی Super Retina XDR OLED با رزولوشن ۱۱۷۰ در ۲۵۳۲ پیکسل بهره‌مند شده است. این نمایشگر دقیقاً همان مدلیست که در آیفون ۱۳ و ۱۴ هم به‌کار گرفته شده بود. هرچند کیفیت تصویر این نمایشگر برای محصولی در رده آیفون ۱۶e کاملاً چشم‌نواز است؛ اما نرخ رفرش ۶۰ هرتزی آن سبب شده که لذت کم‌تری از آن ببرید.

دوربین آیفون ۱۶e

آخرین آیفونی که قبل از ۱۶e با یک ماژول دوربین به بازار عرضه شد آیفون اس‌ای سال ۲۰۲۲ بود و حالا اپل دوباره همین روند را ادامه داده است. این میان‌رده پریمیوم از یک سنسور ۴۸ مگاپیکسلی بهره گرفته که اتفاقاً به‌نظر می‌رسد روی کاغذ عملکرد خوبی داشته باشد.

به‌طور کلی، رنج دینامیکی بالا است و دقت بالای رنگ‌های دوربین این آیفون از مهم‌ترین نقاط قوت آن محسوب می‌شود. تا فاصله ۸.۵ سانتی‌متری نیز می‌توانید فوکوس کنید و تصاویر را از فاصله نسبتاً نزدیک بگیرید؛ گرچه این میزان فاصله به‌معنای امکان عکاسی ماکرو نیست.

در عکاسی پرتره و ایجاد عمق میدان با توجه به تک‌لنزی بودن آیفون ۱۶e نباید انتظار عمق میدان حقیقی داشت و تمام این اتفاقات برپایه پردازش تصویر به‌وقوع می‌پیوندند؛ البته اپل در این زمینه نیز عملکرد خوبی داشته و می‌توان از کیفیت تصاویر پرتره این میان‌رده پریمیوم راضی بود. 

در عکاسی سلفی هم نمی‌توان با توجه به قیمت گوشی، ایراد سنگینی را به آن وارد کرد. در تصاویر سلفی نیز تشخیص رنگ پوست و رنج دینامیکی بسیار خوبی را شاهد هستیم. در کل شاید آیفون ۱۶e دستگاهی دوربین‌محور نباشد؛ اما کیفیت دوربین‌های آن رضایت شما را جلب می‌کند.

نرم‌افزار و رابط کاربری

آیفون ۱۶e با سیستم‌عامل آی‌اواس ۱۸ عرضه شده و از تمام ویژگی‌های نرم‌افزاری جدیدترین پرچمداران اپل پشتیبانی می‌کند که مهم‌ترین آنها، هوش مصنوعی اپل یا همان Apple Intelligence است. اپل به‌صورت رسمی مدت‌زمان پشتیبانی نرم‌افزاری این گوشی را اعلام نکرده، ولی با توجه به سابقه کوپرتینویی‌‌ها انتظار می‌رود که آیفون ۱۶e تا ۶ یا ۷ سال آینده به‌روزرسانی‌های اساسی این سیستم‌عامل را دریافت کند.

در آی‌اواس ۱۸ کاربران می‌توانند به مجموعه‌ای از ویژگی‌های کاربردی جدید دسترسی پیدا کنند. برای مثال، هماهنگ کردن رنگ تمامی آیکون‌ها یا جا‌به‌جایی آن‌ها که برای اولین بار در iOS امکان‌پذیر ‌شده است. علاوه‌بر آن می‌توانید برنامه‌ها را با احراز هویت بیومتریک قفل کرده تا داده‌های‌تان امنیت بیشتری داشته باشند. کنترل سنتر نیز دچار تغییرات زیادی شده که از جمله آن‌ها می‌توان به امکان شخصی‌سازی آیکون‌ها و افزودن صفحات جدید اشاره کرد. برخی دیگر از اپلیکیشن‌های iOS مانند ایمیل، آی‌مسیج و گالری نیز دچار تغییرات زیادی شده‌اند و دو برنامه پسوردز و ژورنال در لیست اپ‌های پیش‌فرض آی‌اواس به‌چشم می‌خورد.

علاوه بر ویژگی‌های این سیستم‌عامل، آی‌او‌اس۱۸ به هوش مصنوعی اختصاصی اپل مجهز شده تا بتوانید به نسخه جدید و هوشمندتر سیری، قابلیت تصویرسازی،‌ ویراستاری و خلاصه‌سازی متن، پاک‌کن تصاویر، ایموجی شخصی‌سازی شده، اعلام نوتیفیکیشن‌های مهم و خلاصه نوتیفیکیشن‌های گروهی دسترسی پیدا کنید. هرچند بسیاری از این ویژگی‌ها در حالت بتا قرار دارند و کیفیت خروجی آن‌ها چندان قابل‌قبول نیست؛ ولی می‌توانید تا حد مناسبی از این ویژگی ها استفاده کنید. ویدیوی بررسی اپل اینتلیجنس را می‌توانید در ادامه ببینید:

https://www.youtube.com/watch?v=DiUPLVS5pjk

عملکرد سخت‌افزاری

آیفون ۱۶e با تراشه A18 که به بازار عرضه شده، یعنی همان تراشه‌ای که در دیگر مدل‌های خانواده آیفون ۱۶ به‌کار رفته؛ با این تفاوت که یک هسته از پردازشگر گرافیکی در این مدل غیرفعال شده است. بااین‌حال همچنان شاهد عملکرد سخت‌افزاری فوق‌العاده در این گوشی هستیم.

آیفون ۱۶e از تراشه A18. با معماری سه نانو‌متری و پردازنده شش هسته‌ای با دو هسته قدرتی با قدرت ۴.۰۴ گیگاهرتز و چهار هسته بهینه با قدرت ۲.۲ گیگاهرتز که دقیقا با ایفون ۱۶ برابر است. در تست گیک‌بنچ امتیاز ۸۲۲۴ را برای آزمایش چند هسته‌ای و ۳۳۸۰ را برای تک هسته‌ای به‌دست اورد که این رقم دقیقا برابر با پرچمداران اپل است.

پردازنده گرافیکی یک هسته از آیفون ۱۶ کمتر است ولی از ویژگی‌های روز مانند رهگیری پرتوی سخت‌افزاری پشتیبانی می‌کند. هرچند در تست ۳DMark نتوانست نمره‌ای همتراز برادران پرچمدار خود کسب کند و نمره ۲۸۵۰ را بدست آورد که این عدد از امتیاز ‌آیفون ۱۴ با ۲۹۳۶ امتیاز،‌ مقداری کمتر است.

به طور کلی آیفون ۱۶e با گرفتن امتیاز ۱۴۰۱۱۰۵ از تست Antutu 10 توانست قدرتمند‌تر از آیفون ۱۴ و ۱۵ باشد و کمی از آیفون ۱۶ با نمره ۱۷۲۱۱۴۹ در رده. در آزمایش GeekBench AI که برای بررسی توانایی‌های هوش مصنوعی به کار‌ می‌رود، آیفون ۱۶e توانست با عدد ۴۲۱۹۶ بسیار نزدیک‌به بقیه اعضای خانواده سری ۱۶ باشد و برای همین تمامی ویژگی های هوش مصنوعی اپل، روی آیفون ۱۶e فعال است.

اپل بعد از خرید کل کسب‌و‌کار بخش مودم شرکت اینتل، حالا آیفون ۱۶e را به‌عنوان اولین محصول خود با مودم اختصاصی‌اش وارد بازار کرده است. این تراشه قرار نیست تحولی در سرعت انتقال داده در اینترنت به وجود بیاورد؛ بلکه تمامی هدفش کاهش مصرف انرژی و افزایش عمر باتری است.

باتری و شارژ

آیفون ۱۶e با باتری ۴۰۰۵ میلی‌آمپرساعتی و مودم اختصاصی C1 توانسته با توجه به ابعاد خود شارژدهی باتری بسیار خوبی را به‌نمایش بگذارد. طبق ادعای اپل، آیفون ۱۶e با پخش مداوم ویدیو می‌تواند تا ۲۶ ساعت دوام بیاورد. جالب این‌که رقم مذکور تنها یک ساعت از آیفون ۱۶ پرو کم‌تر است. در استفاده روزمره نیز میتواند گفت که این گوشی میتواند یک روز شارژدهی ارائه کند. یکی از ویژگی‌های کاربردی که از آیفون ۱۶e حذف شده، مگ‌سیف است که اگر به استفاده از لوازم جانبی مجهز به این قابلیت عادت کرده باشید، احتمالاً ناامید می‌شوید.

آیفون ۱۶e در بخش شارژ از فناوری شارژ سیمی ۳۰ وات و شارژ بی‌سیم ۷.۵ وات پشتیبانی می‌کند. کلاً اپل علاقه‌ای به بهبود سرعت شارژ گوشی‌های هوشمندش ندارد و این مورد حتی در پرچمدارانش نیز به پاشنا آشیل تبدیل شده است. براساس بررسی‌های دیجیاتو، شارژ کامل آیفون ۱۶e چیزی حدود ۲ ساعت طول می‌کشد که برای دستگاهی با باتری ۴۰۰۵ میلی‌آمپرساعتی اصلا رضایت‌بخش نیست.

جمع‌بندی بررسی آیفون ۱۶e

آیفون ۱۶e میان‌رده‌ای جمع‌وجور، خوش‌ساخت، قدرتمند و هوشمند محسوب می‌شود. هرچند این مدل می‌توانست در خیلی از بخش‌ها مانند نرخ رفرش نمایشگر یا سرعت شارژ‌ عملکرد بهتری داشته باشد؛ اما همچنان برای طرفداران اپل، این مدل می‌تواند از گزینه‌های جذاب – با فاکتور گرفتن قیمت – باشد.

متأسفانه این گوشی با توجه به سیاست‌های قیمت‌گذاری در ایران، قیمتی بالاتر از رقبای خود در بازار دارد تا خرید آن توجیه کم‌تری داشته باشد. این درحالیست که گلکسی S24 FE با وجود برچسب قیمتی مشابه با آیفون ۱۶e، در ایران با قیمتی حدوداً نصف رقیبش به‌فروش می‌رسد. در زمان نگارش این مطلب، قیمت پایه آیفون ۱۶e از حوالی ۶۶ میلیون تومان شروع می‌شود؛ رقمی بسیار نزدیک به قیمت آیفون ۱۶. با این اوصاف، خرید آیفون ۱۶ را بیشتر توصیه می‌کنیم، مگر این‌که قیمت آیفون ۱۶e وارد کانال ۵۰ میلیون تومان شود.

نقاط قوت آیفون ۱۶e:

  • چیپست قدرتمند و بهینه اپل A18
  • طراحی مینیمال و دوست‌‌داشتنی
  • کیفیت ساخت فراتر از رقبا
  • پشتیبانی کامل از قابلیت‌های هوش مصنوعی اپل
  • دوربین توانمند

نقاط ضعف آیفون ۱۶e:

  • قیمت بالا؛ خصوصاً در بازار ایران
  • عدم پشتیبانی از مگ‌سیف و سرعت شارژ پایین
  • نرخ رفرش ۶۰ هرتزی نمایشگر
  • عدم بهره‌مندی از Dynamic Island

مزایا:

  • تراشه A18 
  • طراحی و جنس بدنه بسیار با کیفیت و خوش دست بودن
  • آی‌او‌اس ۱۸ و اپل اینتلیجنس

معایب:

  • قیمت بالا مخصوصا در بازار ایران
  • نبود مگ سیف و شارژ بی سیم بسیار کند
  • صفحه نمایش قدیمی
  • نبود dynamic island 

منبع خبر

نظر و دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

زنجیره تامین نیازها