اختلاف چشمگیر پردازنده‌های لپ‌تاپ AMD با محصولات اینتل در هوش مصنوعی

پردازنده‌های لپ‌تاپ سری Strix Point شرکت AMD در مقایسه اخیر با محصولات هم‌رده اینتل از سری لونارلیک، توانسته‌اند اختلاف محسوسی را به‌ثبت برسانند که میزان آن در پردازش‌های مرتبط با مدل‌های زبانی بزرگ و ابزارهای مبتنی‌بر هوش مصنوعی بسیار چشمگیر است.

علت بهتر بودن پردازنده‌های AMD در امور هوش مصنوعی چیست؟

گسترش کاربردهای مختلف هوش مصنوعی و تقاضای بیشتر برای ابزارهای مبتنی‌بر آن، باعث شده‌است تا بسیاری از تولیدکنندگان به‌سراغ محصولات اختصاصی خود جهت انجام چنین اموری روی محصولات بروند. یکی از مهم‌ترین حوزه‌های مرتبط با این موضوع، مدل‌های زبانی بزرگ هستند که قدرت‌بخش چت‌بات‌ها به‌شمار می‌روند. شرکت‌های بزرگ ساخت پردازنده مثل AMD سعی دارند تا با بهینه‌سازی تراشه‌های خود برای چنین اموری، نیاز به قدرت پردازشی آنلاین را کمتر کنند و قسمت عمده محاسبات لازم را تنها روی پردازنده خود دستگاه انجام دهند.

جدیدترین سری از پردازنده‌های AMD که به‌همین منظور بهینه‌سازی شده، خانواده Strix Point با تمرکز روی لپ‌تاپ‌ها و محصولات قابل‌حمل است. این شرکت در پست اخیر در وبلاگ رسمی خود، مدعی شده‌است که پردازنده‌های سری رایزن AI 300 در مقایسه با تراشه‌های لونارلیک اینتل می‌توانند تعداد بیشتری توکن را در واحد زمان پردازش کنند که اختلاف چشمگیری در عملکرد بین آنها را موجب می‌شود. به‌عنوان مثال، پردازنده رایزن AI 9 HX 375 در مقایسه با تراشه Core Ultra 7 258V اینتل توانسته است تا ۲۷ درصد عملکرد بهتر در برنامه‌های مبتنی‌بر مدل‌های زبانی بزرگ مثل LM Studio را به‌ثبت برساند. اگرچه پردازنده رقیب، سریع‌ترین عضو از تراشه‌های لپ‌تاپ اینتل به‌شمار نمی‌رود؛ اما تعداد هسته و رشته در آن با قوی‌ترین پردازنده‌های این شرکت، برابر است و تنها فرکانس کاری کمتری نسبت به آنها دارد.

شایان‌ذکر است که برنامه LM Studio توسط خود AMD و برمبنای فریم‌ورک llama.cpp توسعه یافته‌است و علاقه‌مندان به هوش مصنوعی در استفاده از آن، نیازی به دانش فنی نخواهند‌ داشت. این اپلیکیشن برای پردازنده‌های ساخته‌شده با معماری x86 بهینه‌سازی شده‌است و نیاز اختصاصی به واحد گرافیکی برای انجام محاسبات خود ندارد؛ اما قطعاً بهره‌مندی از واحد پردازش گرافیکی می‌تواند سرعت ارائه خروجی آن را افزایش دهد. طبق مقایسه صورت‌گرفته، واحد گرافیکی پردازنده AMD با معماری RDNA 3.5 توانسته‌است ۳۱ درصد تاثیر بیشتر روی فرایند تسریع پردازش‌های مدل Llama 3.2 نسبت به هم‌رده اینتل خود داشته‌باشد. همچنین نرخ تاخیر آنها هم تا ۳.۵ برابر اختلاف دارد.

یکی دیگر از قابلیت‌های مهم پردازنده‌های AMD که نه‌تنها می‌تواند روی پردازش‌های هوش مصنوعی تاثیر داشته‌باشد، بلکه در بازی‌ها و برنامه‌های گرافیکی هم مفید واقع می‌شود، ویژگی حافظه گرافیکی متغیر است. در این حالت، پردازنده می‌تواند با توجه به بار پردازشی گرافیکی، مقدار متفاوتی از حافظه را به واحد گرافیکی اختصاص دهد و در کنار مصرف انرژی بهینه‌تر، ۶۰ درصد عملکرد گرافیکی بهتر در مقایسه با پردازنده اینتل را هم به‌همراه داشته‌باشد. البته AMD گفته‌است برای رعایت مساوات و یکسان‌سازی شرایط، مقایسه پردازنده‌ها در برنامه AI Playground اینتل با تنظیمات مشابه را هم انجام داده‌است و نتیجه نهایی، برتری ۸.۷ تا ۱۳ درصدی تراشه رایزن بوده‌است.

اگرچه AMD ارقام اعلام شده را قطعاً برمبنای تست‌های مختلف انجام داده؛ اما درنظر گرفتن شرایط سخت‌افزاری و پیکربندی هم در حین تست‌ها، بسیار مهم است. همچنین مشخص نیست که تفاوت میان پردازنده رایزن AI 9 HX 375 با نمونه‌های پرچم‌دار اینتل مثل Core Ultra 9 288V چقدر است و بهتر بود مقایسه دقیق‌تری بین عملکرد هوش مصنوعی هر دو پرچم‌دار انجام شود تا نتایج قابل اعتمادتری حاصل شود.

منبع خبر

نظر و دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

زنجیره تامین نیازها